De winter loopt op zijn laatste benen. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien, een teken dat het tijd wordt om de moestuin in te trekken. Bij iedereen die gepassioneerd met tuinieren bezig is, beginnen de vingers te jeuken. De mooie dagen komen eraan, wat niet betekent dat er geen periodes met vriestemperaturen meer kunnen volgen. Om u te helpen om zo goed mogelijk te zaaien, hebben we drie variëteiten geselecteerd die idealiter in deze periode worden gezaaid:
Deze krachtige, vroege variëteit met een goed rendement vormt een uitstekende bron van eiwitten. We raden aan om de planten aan te aarden om te voorkomen dat ze bezwijken onder het gewicht van de peulen.
Tip van de tuinder: Tuinbonen hebben de neiging om de zwarte bonenluis aan te trekken. Die is gek op de stikstofrijke bladeren. Maar u kunt de aanwezigheid van dit insect in uw tuin ook positief bekijken. Ze vormen immers een geweldige voedingsbron voor lieveheersbeestjes, die op hun beurt uitstekend zijn voor uw gewassen. Dankzij een vroege luizenaanval kunnen lieveheersbeestjes zich dus voeden en voortplanten. Zo stimuleren de luizen de lieveheersbeestjes in uw tuin, wat uw gewassen later beter zal beschermen.
Planten van 80 cm met ronde vruchten en zeer stevig vruchtvlees. Erg vroege variëteit die afkomstig is uit Noord-China. Buitenteelt mogelijk op een terrein dat goed aan de zon is blootgesteld.
De aubergines moeten in februari-maart warm worden voorgezaaid (min. 20°C) om vervolgens bij het 4-bladstadium op een temperatuur van minstens 15°C te verplanten in potjes van 8 cm diameter. Uitplanten na de ijsheiligen.
Gedrongen, middelgrote paprika die van geelgroen naar rood afrijpt. Dunne vruchtwand en zoete smaak. Zeer goed rendement, vroege variëteit.
Om van eind februari tot begin april te zaaien in een kweekkas, op 1 cm diepte. Verplant daarna, in het 4-bladstadium, in potjes van 8 cm diameter. Plant vanaf 15 mei uit in de serre, op 50 x 70 cm afstand.
De ontwikkeling van aubergine- en paprikaplanten verloopt traag. Het is dus het beste om zo vroeg mogelijk te zaaien, bij een temperatuur van 20 tot 24°C.
Tuinieren is geen exacte wetenschap. We kunnen u dus alleen maar aanraden om te experimenteren en te zien wat het beste werkt in functie van uw grond, regio en behoeften. Fouten maken is de beste manier om bij te leren!