Het project Cycle en Terre

Wie zijn we?

Wij zijn 228 coöperanten, 9 werknemers, 4 bestuurders, 7 kwekers-zaadvermeerderaars en 180 detailhandelaars die er samen van overtuigd zijn dat biologische zaadvaste zaden een essentieel onderdeel zijn van het landbouwsysteem.

Wat doen we?

We dragen bij aan onze voedselautonomie door groenten te telen om daarna hun zaden te oogsten.

Hoe ?

  • Door lokaal en biologisch open source (vrije rassen; zonder patenten) variëteiten te kweken.
  • Door variëteiten te selecteren die geschikt zijn voor onze streken.
  • Door kennis en hulpmiddelen te vinden en te delen.
  • Door deel te nemen aan netwerken met andere actoren met dezelfde interesses en doelen.

Als coöperatie voelen we ons geholpen en gesteund door een gans team, delen we onze  verantwoordelijkheden en geloven we dat het mogelijk is om onze doelen te bereiken.

Waarom ?

Omdat we houden van de aarde, van groenten en van het werken met zaaigoed.

Omdat we denken dat het essentieel is te kunnen rekenen op lokale bronnen, in de eerste plaats voor de zaden die de basis zijn van onze voeding.

Omdat we werken aan iets dat volgens ons zin heeft.

Waar zijn we?

Onze kantoren, de voorraad met zaaigoed en de sorteerruimtes bevinden zich in Havelange. De gewassen staan in Buzin, in dezelfde gemeente.

De tuinbouwers vermeerderen de zaden voor ons in Wallonië en geleidelijk aan ontwikkelen we een netwerk in gans België. Bepaalde van onze zaden komen van bij Sativa (Zwitserland) en De Bolster (Nederland).

Kortom, onze doelen zijn:

HET ZAAIGOED MAAKT DEEL UIT VAN ONS ERFGOED EN WIJ WILLEN DAT DOORGEVEN. HIERVOOR IS CYCLE EN TERRE HET AAN ZICHZELF VERPLICHT OM SOLIDAIR TE WERKEN MET ANDERE SPELERS UIT DE LAND- EN TUINBOUWSECTOR: tuinbouwers, tuiniersdetailhandelaars, DE WETGEVENDE MACHT EN ZAADBEDRIJVEN. DIE INTERACTIES ZIJN EN PRIORITEIT IN HET HART VAN ONZE ACTIVITEIT.

Het team

Wij zijn een team dat elke dag werkt om biologische, lokale, zaadvaste en royalty-vrije zaden aan te bieden van goede kwaliteit. Hieronder volgt een korte beschrijving van onze motivatie om deel uit te maken van Cycle en Terre en onze rollen binnen de coöperatie. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Julien Mathieu

Verantwoordelijk voor bestellingen en kwaliteit

0487 720 647


Nicolas Louviaux

Verantwoordelijke administratie en logistiek

0488 935 930


Véronique Blouard

Boekhouding - Commercieel


Fanny Lebrun

Prospectie - Communicatie - Lid van het bestuur

0495 935 279


Ik heb Cycle en Terre opgericht omdat ik in een interessante, zinvolle sector wilde werken. Ik had niet verwacht dat het project zo groot zou worden en het doet me echt plezier elke dag te zien hoe dit geweldige team met zaden werkt die bij ons zijn gekweekt.

Benoit De Groote

Onderzoek en ontwikkeling


Eloi Ryelandt

Administratie


Bruno Craeye

Zaadvermeerderaars


Emmanuelle Devaux

Zaadvermeerderaars


Vincent Willems

Zaadvermeerderaars


De raad van bestuur

Bruno Greindl

Lid van het bestuur


Ik ben bij Cycle en Terre komen werken omdat een beetje afwisseling nooit kwaad kan en omdat de ezels die in de boomgaard grazen, bijdragen aan de kwaliteit van het landschap. Tenslotte bieden de gewassen werk aan meerdere mensen op een klein oppervlak, wat aantoont dat je met slechts enkele hectaren al heel ver komt.

Damien Van Miegroet

Lid van het bestuur


Iemand als Fanny, die haar droom consequent nastreeft en tegelijk met beide voeten op de grond blijft, kom je niet elke dag tegen. Ik ben erg blij dat ik met ons ganse team aan dit zinvolle project mag samenwerken!

Antoine d'Ydewalle

Lid van het bestuur


Toen we over dit project hoorden, waren mijn gezin en ik meteen verkocht. Het wordt gedragen door mensen met grote menselijke -en ondernemerskwaliteiten en alles speelt zich af in de Condroz, deze mooie streek die we in ons hart dragen. We zijn er trots op deel uit te maken van dit avontuur en te mogen bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Fabrice de Bellefroid

Lid van het bestuur


coming soon ...

In de pers!

Een van de doelen van Cycle en Terre is kennisdeling.

Presse NL
La Libre – Inspire: “Cycle en Terre sème les graines de l’autonomie alimentaire”
La Libre – Inspire: “Cycle en Terre sème les graines de l’autonomie alimentaire”7 januari 2020Article à découvrir ici: http://stories.lalibre.be/inspire/numero136/index.html [...]
RTC : “Saveurs de chez nous: Cycle en terre”
RTC : “Saveurs de chez nous: Cycle en terre”31 januari 2019A découvrir ici : https://www.rtc.be/video/culture/saveurs-de-chez-nous-cycle-en-terre-modave_1470620_319.html   [...]
Ebauches Journalistiques: “Dealers de graines”
Ebauches Journalistiques: “Dealers de graines”31 januari 2019A découvrir sur Ébauches Journalistiques: “Dealers de graines” et plus particulièrement : Les sélectionneurs, nouveaux maîtres du métier de Joséphine Christiaens – 2016 C’est par ici : www.ebauchesjournalistiques.wordpress.com   [...]
Jardin et loisir: “Cycle en Terre”
Jardin et loisir: “Cycle en Terre”31 januari 2019Découvrez cet épisode de Jardin et loisir consacré à Cycle en Terre: des semences bio, locales de variétés adaptées à nos climats. Jardin & Loisir du 03 janvier 2017 [...]

Kwaliteit en certificaten

Voor ons is de kwaliteit essentieel. Hieronder vindt u verschillende certificaten en documenten die de kwaliteit van onze zaden waarborgen. De kiemkracht van elk lot is hieronder ook te downloaden.
clipart-germination

Zaadkwaliteit

Al onze zaden worden getest om hun kiemkracht te controleren voordat ze worden verkocht! Waar vind je de kiemkracht? Op het tabblad op de achterkant van de tas. Een kwaliteitsprobleem met je zaden? Neem contact met ons op via commande@cycle-en-terre.be
charte-bio

BIO certificaat

Cycle en Terre zaden zijn biologisch gecertificeerd. Download hier ons certificaat: Label BIO CET 2021
charte-financité

Financité & FairFin certificaat

Door te beleggen in producten met het Financité & FairFin certificaat, bent u zeker dat uw investering projecten ondersteunt met een sociale of ecologische meerwaarde op basis van maatschappelijke criteria. Dit certificaat waarborgt dat Cycle en Terre activiteiten creëert die sociale en/of milieuvoordelen opleveren op basis van maatschappelijke criteria. Meer info: www.labelfinancite.be
services-catalogue

Fytosanitair certificaat

Onze zaden worden gecontroleerd door de AFSCA (FAVV) en sommige zijn onderworpen aan een fytosanitair certificaat. De informatie met betrekking tot deze, staat vermeld op onze zakjes en op onze facturen die u kunt bewaren als u door het FAVV wordt gecontroleerd (in het geval van een professionele productieactiviteit van planten)